25.09.2019.

Vratila se Maya

Ako u svom inboxu imas preko 40 poruka sa pitanjem gdje si, jesi li ziva i zasto vise ne pises, onda je valjda redi i fer da napisem par redova da sam dobro. Osim toga, ovo je mjesto koje me je motivirala da budem bolja i da idem dalje smjelo kroz zivot.

Neki od vas su znali, a neki su nesto naculi s bloga da nisam bila dobro krajem prosle godine. Zdravlje me polako izdalo. Neki sam haos imala i u sebi. Pravila sam rezove u svom privatnom zivotu.
Trebalo mi je vremena da pocenem ponovo da disem. Imala sam osjecaj da nisam svoja.
Ali..
Kao sto znate, ja sam borac i ne predajem se tek tako.

Na proljece ove godine zapocela sam novo skolovanje. Nema druge. Kad u ovoj zemlji nije dovoljno da imate fakultet i dvije-tri srednje skolske spreme, onda morate krenuti dalje.
Tako sam za jedno proljece dala za cijelu godinu ispite, a ujedno sam radila puno radno vrijeme. Ako mene pitate, izgledala sam u maju kao podgrijani mejt.

Ljeto sam docekala zabezaknuta. Neshvatajuci da sunce grije hodala sam u zimskom kaputu. Desi se eto i pametnim..:D ali na kraju krajeva, Finska je ovo, zima je u sred ljeta.
Putovali smo ljetos u Bosnu Ponosnu i Susejednu Lijepu Nasu.  Istrazivali neke nove kutke, upoznavali neke nove ljude. GraciacLaVida vam je ispricala taxi slucaj i Plavi orkestar "Dobro vece, gospodo!". Jednom davno, kao klinka, sam bila zaljubljena u Losu.

Drugo putovanje se desilo krajem augusta. U Spaniju. Andaluzija, Malaga..Oh, pamticu te dvije sedmice sve dok zivim. Plakala sam, smijala se, vracala se u zivot, vracala se samoj sebi.  Neka vrsta rehabilitacije.

Od prvog dana septembra dobila sam odustvo sa posla i postala i sluzbeno samo student. Moja namjera je da diplomu dobijem u maju 2021. Sad se pitate sta studiram?
Pa, kao sto znate ja imam zavrsenu srednju medicinsku skolu, eh sada mi treba to diplomirana medicinska sestra.  Sve bi to islo brze da nije ove prakse koju nam EU direktiva namece. Sve ide svojim tokom. Ako sam ista naucila, naucila sam da ne treba zuriti.

Iskreno, ja sam to odavno ocekivala neki predah i sve mi se lijepo spojilo sa ovim umorom kojeg nosim od posla, ljudi, politike.
Da, politike.
S obzirom na to da sam nekako vidljiva osoba na politickoj sceni u ovom gradu, onda valjda nekako uz to ide i hrpa rasisticki poruka.  Politicke nauke i dalje studiram, moram reci cisto iz hobija.
Napravila sam predah i da ostvarim jedan svoj projekt koji se odavno kruni u mom srcu. Projekt zvani moja knjiga sa mojom ratnom pricom.
Dugo sam mislila da to nema smisla, da je moja prica jedna od mnogih, slicna ili ista kao sve ostale ratne price, da je bi sve to izazvalo val mrznje.
Danas mislim da trebamo sto vise zabiljeziti price obicnih ljudozi jer mozda neko i procita i dobije snagu  za neku svoju bitku.

I da, za one koji me pitaju za Juniora. Neizmjerno sam zahvalna na tom pitanju. On je moj zivot, moje sve. Moja snaga.
On je neko ko me pazio kad sam gotovo mrtva dosla iz bolnice, kuhao caj i vodio brigu.
Tu je. Sve je to djelovalo na njega, pa tako nije uspio da upise fakultet. Vanrendo polaze predmete.ps. polako odgovaram i javljam vam se u inbox. Do neba sam zahvalna svakome od vas koji me niste zaboravili i pitali za zdravlje. Puno mi znaci to.


O MENI
Svakodnevno se razum i srce posvadjaju u meni.
Imam 1544754562 opasnih i dobrih misli na dan,
zilijun prijatelja, a opet nikad rame za plakanje. Nemam buran zivot al' nemam ni dosadan.
Ne uklapam se u plitke svjetske seme. Ne pratim statistike jer njihovi kriteriji za bolji zivot nisu moji. I bez njih se smatram uspjesnom,sretnom i zivom. Zivim...onako, ultra bosanski. Za svoje puste ideje, za cudesa mog zivljenja sto se guzvaju, za moj kofer sjecanja ne ocekujem strucnu procjenu, lektoriranje, pohvale nacije ili sluzbeni uspjeh.
Sve to neka se samo zapise dok je pamcenje frisko.
Ovo je zivotopis pisan iskljucivo za mene ali svako ko zeli je dobrodošao da procita i ostavi komentar!
Hvala na posjeti!

PREKO MUTNE VODE DO SLOBODE
2021

JANUAR


MOJA ŽELJA
Nema ih. Naučila sam lekciju. Pazi šta želiš moglo bi se i ostvariti. Jer sa ostvarnom željom valja se nositi.

KONTAKT
FEJSBUK MAHALA

Nijedan dio ovog bloga ne smije se umnozavati, fotokopirati, niti na bilo koji nacin reproducirati i slicno bez autorovog odobrenja. Salim se, samo vi grabite, kupite. Bice mi drago.


BROJAČ NAFAKE
564333