01.05.2018.

Sretan praznik rada!

Dolazak proljeca ucinio me nervoznom. Samo mi je pokazao kako i dalje stojim na mjestu dok kraj mene zeleni trava,pocinje da  behara i mirise na promjene.
Osjecam se nekako paralizovano, pa krsim pravila i tradicije koja sam sama sebi postavila. Eto, i Prvi Maj sam provela na poslu.
Ne sjecam se praznika rada bez  marsa koji mi uvijek ulijeva nadu u bolji i ravnopravniji svijet. Ustvari, ja volim tu solidarnost koja podsjeca ljude da se oko nekog problema mogu okupiti i zajednicki ga rijesiti. 

Nekako mi je bilo sve krnjavo. Prvi poslijepodnevni rostilj, crveni karanfili, ukrasi i baloni, socne krofne i tursija koja se posebno pravi za ovaj praznik bili su bljutavi.

Sretan Prvi maj! Cujem cestitke na ulicama.
Ljudi se vesele i pjevaju. Nasijem se spontano dok ih posmatram.


Sve oko mene govori da bih ovog proljeca trebala pospremati u svom zivotu, kao sto sam prosle hefte to uradila sa svojim ormarom,  i da bih trebala izbaciti sve one zive podjestnike na ovu mracnu, dugu i hladnu zimu.


Srtan praznik rada! Zivjeli!


Recept za finsku prvomajsku tursiju;

500gr smedjeg secera, sok od 2 limuna, 4 l vode, zrno friske germe, grozdjica

Prokuhati 2 l vode, te vrelu sipati na secer koji ste stavili u vecu posudu. Dodati limunov sok. Dodati ostatak vode i zrno germe.

Ostaviti da stoji 24 sata na sobnoj temperaturi.

Sipati u flase u koje ste ubacili nekoliko grozdjica. Staviti u frizider da stoji dan ili dva. Kad grozdjice iskoce na povrsinu, tursija je spremna za piti.


O MENI
Svakodnevno se razum i srce posvadjaju u meni.
Imam 1544754562 opasnih i dobrih misli na dan,
zilijun prijatelja, a opet nikad rame za plakanje. Nemam buran zivot al' nemam ni dosadan.
Ne uklapam se u plitke svjetske seme. Ne pratim statistike jer njihovi kriteriji za bolji zivot nisu moji. I bez njih se smatram uspjesnom,sretnom i zivom. Zivim...onako, ultra bosanski. Za svoje puste ideje, za cudesa mog zivljenja sto se guzvaju, za moj kofer sjecanja ne ocekujem strucnu procjenu, lektoriranje, pohvale nacije ili sluzbeni uspjeh.
Sve to neka se samo zapise dok je pamcenje frisko.
Ovo je zivotopis pisan iskljucivo za mene ali svako ko zeli je dobrodošao da procita i ostavi komentar!
Hvala na posjeti!

ARHIVA
MOJA ZELJA
Nema ih. Naucila sam lekciju. Pazi sta zelis moglo bi se i ostvariti.


REZIME GODINE 2018


MOJA GODINA U FINSKOJ

2019
Januar
KONTAKT
FEJSBUK MAHALA

Nijedan dio ovog bloga ne smije se umnozavati, fotokopirati, niti na bilo koji nacin reproducirati i slicno bez autorovog odobrenja. Salim se, samo vi grabite, kupite. Bice mi drago.


BROJAČ NAFAKE
525213